Henriks weblog

Søn 24. sep:
Nu lakker vores Grønlandsophold for alvor mod enden. På fredag flyver vi til Narsarsuaq og bliver i Sydgrønland i fem dage. Vores ting er sendt med en stor flyttecontainer til Danmark, og bilen er solgt (men vi har den dog et par dage endnu). Her er stadig pukkelhvaler i fjorden og blåbær på vej ned til stranden. I går aftes så (og hørte!) vi en lille flok på tre-fire hvaler, og vi fik hjemmebagt blåbærtærte... Ak ja, visse ting kommer vi til at savne når vi er tilbage i Danmark! Rune kommer nok også til at savne sine venner og sin børnehave, hvorimod vi ser frem til at Ida skal starte (sammen med Rune) i Kongshvile. Hun virker ikke særlig glad for sin nuværende vuggestue.

Runes koloni var en stor succes. Han legede godt med sine venner fra Mikisoq og tog også nogle flotte billeder med sit engangskamera. Forhåbentlig når vi også at få en kopi af de voksnes digitalbilleder fra kolonien.

Vinteren lader vente på sig, så den undgår vi nok helt. De sidste par år har det ellers passet meget godt med at vinteren så småt er startet omkring 1. oktober, hvilket også er starten på pigdæksæsonen...

Ons 13. sep:
Efterår! De sidste dage har været rigtig råkolde, temperaturen har ligget på 4-5°C, og de omkringliggende bjerge har fået et hvidt drys på toppen. Rune er på koloni med Mikisoq i denne uge. De blev halvanden dag forsinket da Immanuel som de skulle have sejlet med, fik en defekt og skulle repareres, men det lykkedes heldigvis at finde en anden båd.


Sermitsiaq i efterårsdragt.

Det er blåbærsæson, og jeg bager blåbærtærter i stor stil. Og de smager vældig godt (når jeg selv skal sige det)! Der er stadig pukkelhvaler i fjorden - i går aftes spottede Ellen to fra stuen, og de var så tæt på at vi faktisk ude på terrassen kunne høre dem pruste når de kom op for at trække vejret!

Afrejsen til Danmark nærmer sig. Jeg er begyndt at pakke vores (alt for mange) ting i flyttekasser - i næste uge skal de i flyttecontaineren, og så ser vi dem ikke igen før vi er flyttet tilbage til Danmark!

Ons 9. aug:
I lørdags var det "Store Løbedag". Der blev afholdt Nuuk Marathon, halvmarathon og minimarathon. Ellen og ungerne deltog i minimarathon, og Rune løb alle 3,4 km! Ida foretrak at tage turen på mors skuldre. Jeg løb ligesom sidste år halvmarathon og gennemførte i år næsten tre minutter hurtigere end sidste år. Om det skyldtes at jeg er i bedre form, eller om det var fordi jeg disponerede mit løb bedre, ved jeg ikke, men i modsætning til så mange gange tidligere måtte jeg ikke slæbe mig igennem de sidste fem km; jeg havde faktisk kræfter til en slutspurt...

I disse dage har jeg gode muligheder for at løbe nogle ture (hvis ellers vejret ikke er for dårligt). Jeg har vekslet mellem at løbe på vejene og i terrænet. Det sidste er rigtig godt; man kan komme ganske langt omkring på et par timer. I modsætning til på en vandretur har jeg ikke rygsæk, ekstratøj, madpakke osv. med; jeg nøjes med en lille drikkedunk som jeg kan have i lommen og som kan fyldes undervejs samt evt. en müslibar eller lignende, så jeg ikke går sukkerkold.

Mit arbejde består pt. af en lille programmeringsopgave for Asiaq, hvor vi skal have dekodet GLV's synoptiske vejrobservationer. Og jeg har endnu ikke opgivet ambitionen om selv at præsentere vejrprognoser for Nuuk baseret på NCEP's globale, numeriske prognoser.


To tilfredse Nuuk Minimarathon medaljevindere.

Lør 8. juli:
De sidste to uger har Ellen og ungerne haft ferie, og vejret har vist sig fra sin allerbedste side. Hele familien har været på dejlige vandreture, en gang helt op på toppen af Lille Malene - alle fire! Vi ser hvaler fra stuen næsten hver dag, vi går ned til stranden, og Ida smider sten i vandet og tramper rundt i de vandpytter tidevandet har efterladt. Jeg har gravet shortsene frem fra de inderste bunker i tøjskabet - det var ikke aktuelt sidste sommer overhovedet! Det varme og solrige vejr har tilsyneladende også sat gang i kælvingen inde i isfjorden. Fra vores vinduer kan vi i hvert fald ane en mur af isskosser på vej ud fra det indre af Godthåbsfjorden. Mon ikke der skulle være basis for indlandsisterninger til drinksene inden længe...?
Tir 27. juni:
Sommerferie! Ja, faktisk startede min ferie reelt allerede for et par uger siden. Skolen sluttede for en uge siden, hvor der var dimission for de nye studenter. Jeg har brugt noget af tiden på at opgradere hjemmesiden. Indholdet er ikke nyt, men jeg har taget mig sammen til at anvende cascading style sheets og da jeg jo for snart mange år siden har snuset til SGML, er jeg ganske godt tilfreds med hvor godt jeg nu har fået adskilt struktur og præsentation. Jeg har desuden anvendt PHP til automatisk at læse vejrinfo fra Asiaq's website og præsentere det på min egen hjemmeside (forsiden, øverst til venstre). For dem der måtte være interesserede, kan jeg anbefale bl.a. Webdesign 101 (på dansk) og Practical PHP Programming. Nu skal jeg også have opdateret min vejr-side, og forhåbentlig får jeg også lavet mine egne prognoser for Nuuk (baseret på NCEP's GFS-kørsler), inden vi flytter tilbage til Danmark.

Ellen og ungerne har også ferie. Efter at Rune havde skoldkopper på deres tur til Danmark tidligere på måneden, er det nu Idas tur. Hun er fuld af skoldkopper, men er heldigvis ikke så mærket af sygdommen i øvrigt.

Ind imellem har vi godt vejr heroppe. Når jeg så har mulighed for det, tager jeg mine nye terræn-løbesko på og løber en tur i Nuuks bagland. Foreløbig har jeg været på Kuaninguit og rundt om Lille Malene. Hvalerne hygger sig ude i fjorden, men det er nu ikke så ofte vi ser nogen. I dag var der dog nogle stykker. Dokumentation vedlagt i form af et billede af blåst...


Blåst fra hval fotograferet fra vores terrasse.

Ons 17. maj:
Nu er det afgjort forår: For første gang i år løb jeg en tur i korte bukser. Termometeret viste ganske vist kun 7 grader, men solen skinnede, og der var ikke ret meget vind! Stakkels Ida har haft feber siden i søndags. I går virkede hun ellers ret frisk, men i morges havde hun igen feber. Heldigvis har jeg kunnet være hjemme og passe hende.
Søn 14. maj:
Vi så årets første hval(er?) fra stuen. Ellen spottede hvalbåden langt ude i fjorden, og der var ganske rigtig en eller flere pukkelhvaler i nærheden..!
Søn 30. apr:
I følge kalenderen er foråret lige om hjørnet. Ikke desto mindre har jeg den seneste uge haft nogle dejlige skiture på de gode gamle telemarkski i terrænet bag Lille Malene. Denne weekend er jeg imidlertid "grounded" takket være en ondsindet virus der efter en gang feber vist er ved at udvikle en rigtig generalforkølelse! Rigtig, rigtig surt, ikke mindst fordi vejret i dag er supergodt :-(
Fre 7. apr:
Vendte hjem fra Arctic Circle Race 2006 i mandags. En samlet 32. plads blev det til - samme placering som sidste år, men i år var der flere deltagere, så relativt klarede jeg mig altså bedre i år end sidste år. Men jeg måtte også konstatere at formen ikke var hvad den burde have været... Efter at have fulgt fint med de første ca. 25 km fik jeg krampe i begge lår, da det for alvor begyndte at gå opad bakke, og det måtte jeg døje med hver gang det gik opad bakke på resten af første etape (over 30 km!). På anden etape slap jeg for krampe, men var meget, meget træt på de samme stigninger som på førstedagen. Desuden havde jeg meget dårligt glid; jeg orkede simpelt hen ikke at gøre noget ved skiene efter første etape. Det gjorde jeg til gengæld efter anden etape, og det kunne tydeligt mærkes på tredje etape, hvor jeg dog tog det forholdsvis roligt. De sidste fem km i sne modvind og uden spor at løbe i tappede alligevel de sidste kræfter. Alt i alt rigtig hårdt, til dels fordi jeg på grund af sneforholdene i Nuuk ikke fik trænet ordentligt den sidste måned op til løbet, men endnu en gang en god oplevelse!


Fra ACR 2006.

Efter at ventet fem timer i lufthavnen i Sisimiut (et meget kedeligt sted at tilbringe fem timer...) blev jeg modtaget af Ellen og ungerne i lufthavnen i Nuuk, og Ellen kunne fortælle at Ida havde lært at sige "dumme mor!" (ingen tvivl om hvem der har lært hende det). Allerede næste dag, da jeg kæmpede med at give Ida tøj på, kunne jeg konstatere at hun helt selv kunne finde ud af at sige "dumme bfar!" - hun er bare så kvik!

Årsagen til ventetiden i Sisimiut var kraftigt snevejr i Nuuk, men da vi endelig landede, var det strålende solskin, minus 8 grader og perfekt skiføre. Ligesådan dagen efter, så om aftenen efter arbejde hev jeg telemark-classic skiene frem (ikke mere langrend til mig denne vinter) og fik en supertur i aftensolen ud til Paradisdalen. Desværre var den perfekte puddersne mange steder spoleret af snescooterspor, men nogle telemarksving blev det da til :-)

Nu er det så påskeferie (jeg har efterhånden kun tid til at skrive i min weblog når jeg har ferie), og jeg tager med Rune og Ida til Danmark for at besøge farmor og farfar, så de kan se hvor store og dejlige ungerne er blevet.

Lør 7. jan:
Jubii, jeg har fået min Linux-opsætning koblet på vores trådløse netværk!! Nu skal jeg bare have installeret de nødvendige software-pakker, så jeg kan bruge det til noget som jeg ikke kan bruge Windoze til - og så er packages.debian.org selvfølgelig nede...

Nu lakker juleferien mod enden. Det har været en fin ferie med masser af skiløb. Jeg har været rundt om Lille Malene to gange på fjeldski, og 5km-løjpen er blevet rigtig god, selvom her endnu ikke er så meget sne. Jeg har allerede været rundt en del gange, dog ikke mere end tre runder ad gangen.

Lør 17. dec:
Juleferie!!! Perfekt start på juleferien: Hyggelig julefrokost i går på GU, herlig skitur i dag. Efter massivt snefald i går, var der for første gang i denne vinter mulighed for at komme ud på ski. Der var ikke kørt løjpe op, så jeg tog fjeldskiene og gik en tur om mod bagsiden af Lille Malene. Efter en lille time vendte jeg om, men kunne såmænd nok være fortsat hele vejen rundt om Lille Malene...
Søn 4. dec:
Ida har lært at sige sit eget navn "I-da" og storebrors, "Runne". Hun begynder at sige rigtig mange ord disse dage - forhåbentlig får hun også lært lidt grønlandsk af sin dagplejemor, Juliane.
Søn 27. nov:
Ny temperaturrekord? I går morges da vi stod op, viste vores termometer 17°C - udenfor vel at mærke! Asiaq og DMI målte begge max-temperaturer på omkring 16°C, og i lufthavnen blev målt 18°C. Såvidt jeg kan se, har temperaturen kun været højere to gange i år (den 21. juli og den 6. august), og temperaturen i går må være ny temperaturrekord for november måned. Også i Sisimiut var det rekordvarmt i går. Årsagen var en ekstremt varm Føhn-vind. Vejrsituationen i går med et højtryk og mild luft mellem Sydgrønland og Island og et lavtryk vest for Grønland var et skoleeksempel på vejr der giver Føhn i Sydvestgrønland. Og det var også helt efter bogen at Vesteuropa fik sne og kulde på samme tid.

Med så høje temperaturer er al sne i Nuuk selvfølgelig smeltet og skisæsonen udskudt (suk). Da temperaturen faldt til ca. fem grader og det så ovenikøbet øsede ned senere på dagen i går, var det nærmest som at være tilbage i Danmark i november når det er allermest gråt og vådt. Vi krydser fingre for at vi ikke oplever det samme igen om en måned - sort jul gider vi bare ikke!

Ida er startet hos sin nye dagplejemor, og det går over al forventning. Ida leger og snakker og hygger sig. Hendes favoritord for tiden er: "Moooaaaar!", "Babi" (Bambi - hendes yndlingsfilm), "mere!" og "bebi" (baby - hendes dukker, de hedder alle sammen "bebi").

Jeg har startet nedtællingen til juleferien - kun tre uger igen, jubii!

Lør 15. okt:
I dag er det nøjagtig et år siden vi ankom til Nuuk i regn og rusk. Nu har vi oplevet alle årstider i Grønland, og hvis vi skal gøre en slags status over de måske lidt mindre oplagte positive og negative sider ved at bo i Grønland, kan nævnes:

      Positivt:
  • Ingen edderkopper.
  • Ingen høfeber og astma.
  • Meget stor sandsynlighed for hvid jul.
      Negativt:
  • En agurk koster 18,95 kr.
  • 40 timers arbejdsuge og kun fem ugers ferie.
  • Ingen børnecheck.

Søn 25. sep:
Den hårde hverdag er for alvor startet, så der er ikke meget tid til opdatering af hjemmeside... Mine to ugentlige undervisningsfrie dage går med retning af hjemmeopgaver, forberedelse af undervisning samt pasning af Ida når hun er syg, eller når Rikke, hendes dagplejemor, er syg eller på anden måde forhindret i at passe Ida. Specielt retning af hjemmeopgaver tager mere tid end jeg på forhånd havde forestillet mig - og specielt ophidsende er det jo ikke! Ida er stadig ked af at blive afleveret hos Rikke, men det går trods alt, og vi sørger for at hente hende tidligt, dvs. hun er normalt lige vågnet af sin middagslur når hun bliver hentet mellem halv fire og fire.

Vejret heroppe har været meget omskifteligt på det seneste med meget regn og rusk, men der har dog været gode dage ind imellem. På en af de gode dage for et par uger siden, tog jeg mig endelig sammen til at komme en tur op på Store Malene. Det tager et par timer, og man bliver belønnet med en rigtig god udsigt (når vejret ellers tillader det).


Udsigt fra Store Malene mod Hjortetakken.

Det var vist i sidste øjeblik jeg kom op på Store Malene, for nu nærmer vinteren sig. Bjergene heromkring, inkl. Store Malene, er nu dækket af sne. Vi har haft den første dagsfrost og de første snebyger (dog ikke på samme tid).


Store Malene med efterårets første sne.

I går var Ellens kollega Dorthe så venlig at tage os med en tur ud i hendes båd i det gode vejr. Rune nød det meste af turen, Ida fik sig en lur, vi fangede torsk og rødfisk, og Rune fik sig en lur. Vi fik lækker, frisk torsk til aftensmad - tak Dorthe for en dejlig tur.

Ungerne trives heroppe. Rune - og vi - er vældig glade for hans børnehave hvor de er 6-7 jævnaldrende drenge som leger rigtig godt sammen. Ida kan efterhånden en del ord, bl.a. "mere!" når hun er sulten, "bil", "bold", "lege" og selvfølgelig "uuahr" (mor) og "bahr" (far).

Søn 14. aug:
Så er ferien forbi for os alle efter nogle dejlige dage i Nuuk og Ilulissat med familie fra Danmark på besøg. Nu er Ellen tilbage på arbejde, Rune er tilbage i børnehaven, jeg er startet som matematiklærer på det lokale gymnasium, og Ida er startet i dagpleje.

Ida er bestemt ikke glad for at blive afleveret hos Rikke, men det er trods alt ikke helt så slemt som de første gange under indkøringen. Med mit skema vil jeg ofte kunne hente Ida, når hun vågner efter sin middagslur, så hvis hun bare sørger for at sove så længe hun kan hos Rikke, så bliver det vel til at holde ud, også for Ida. Ellers er hun såmænd så sød og glad, og hun er endelig, 17 måneder gammel, begyndt at gå på fødderne i stedet for på knæene!

Sidste weekend deltog jeg i Nuuk Halvmarathon. Det blev til en ærefuld femteplads i tiden 1:35:08. En af mine langsommeste halvmarathontider, men ruten er den suverænt hårdeste halvmarathonrute jeg nogensinde har løbet. Stor respekt til marathonløberne som skulle to gange igennem den hårde halvmarathonrute, og ikke noget at sige til at vinderen var meget tæt på at få krampe på den sidste km opad bakke!

Søn 3. juli:
I går var jeg på vandretur til toppen af Hjortetakken (1184 m.o.h), knap en halv times sejlads fra Nuuk. Det var en rigtig god tur, ikke mindst fordi vejret for en sjælden gangs skyld viste sig fra sin bedste side. Det er lang tid siden jeg har vandret i fjeldet, det kan jeg virkelig mærke på mine ømme lår nu, men turen og udsigten var det rigeligt værd. Eneste kritikpunkt var myggene!

I morges så vi to pukkelhvaler ude i fjorden, en mor med sin unge!

Tir 28. juni:
Så er vi på nettet igen. Der gik mindre end en uge fra jeg bestilte telefon og ADSL-forbindelse - imponerende! Efter nogle dage med rigtig Nuuk-vejr, dvs. storm og regn, skinnede solen endelig på vores nye hjem lørdag, og vi belønnet med udsigt til en pukkelhval som svømmede rundt ude i fjorden. Og minsandten om vi ikke så pukkelhval igen både søndag og mandag! Vi er rigtig glade for vores udsigt, og jeg overvejer nu at smække et webcamera op, så venner og familie (og andre) kan få et kig med... Desværre tvivler jeg på at opløsningen er god nok til at hvalerne vil kunne ses.
Jeg har modtaget en CD-ROM med billeder fra Arctic Circle Race, inklusiv billeder hvor jeg selv knokler på ski, så der kommer snart en opdateret udgave af min Arctic Circle Race beretning. Og så skal jeg selvfølgelig også have lagt billeder ud af vores nye hjem!
I dag var jeg ude at cykle - for første gang i år! Og selvom det kun var hen til Legestue og tilbage igen (ca. en km hver vej), trak det ubehageligt i nogle af musklerne i låret. Det mærkes at vi har fået bil! (Det skal dog også lige bemærkes at jeg havde Ida i anhængeren og at bakkerne i Nuuk er anderledes stejle end i det nordøstlige Sjælland.)
Søn 19. juni:
Så er vi tilbage i Nuuk efter en uges dejlig ferie i Danmark. Vi kunne såmænd sagtens have brugt en uge mere. Nu nåede vi kun at få set den nærmeste familie og nogle få venner, men vi nød det alle fire! I morgen flytter vi, så i dag har vi travlt med at pakke og skille møbler ad. Og så er det ikke til at vide hvornår vi får etableret en internetforbindelse igen...
Søn 5. juni:
Blok 9 er aflyst! Vi har fundet drømmeboligen med panoramaudsigt ud over fjorden og 100 m til skiløjpen om vinteren (flere billeder følger på hjemmesiden når vi er flyttet ind). Vi har ikke rigtig råd til at bo der, men hvis vi bruger af opsparingen skulle vi kunne klare huslejen indtil vi skal tilbage til Danmark (tidligst oktober 2006). Nu ved vi endnu ikke hvad jeg kommer til at tjene som gymnasielærer, men det bliver nok ikke overvældende meget, så på et tidspunkt regner vi med at løbe tør for penge (forhåbentlig efter oktober 2006!), og så vender vi helt sikkert snuden hjemad. For at sætte beløbet lidt i perspektiv bliver vores ekstraudgift til husleje i forhold til Blok 9 ca. det samme som vi skulle give for at få ordnet vores indkørsel hjemme i Danmark... og så synes vi at pengene er bedre givet ud til hvaludsigt fra stuen i den periode vi bor her i Grønland!Rune startede i børnehave i onsdags. Det har vist været en stor omvæltning. Han har ganske vist endnu ikke fortalt så meget om børnehaven hjemme, men der er også mange nye indtryk som skal fordøjes. Torsdag var hele børnehaven til fødselsdag hos en af pigerne, og fredag var Rune ude at lege hele dagen. Begge dage var han meget træt da han kom hjem! Heldigvis har Rune kunnet støtte sig til Lucas som han kendte i forvejen, så det har ikke været nødvendigt med nogen særlig indkøring fra min eller Ellens side.
I går oplevede vi årets første sommerdag med sol hele dagen, og temperaturer over 15°C (rekorden for juni måned er 19°C). For første gang kunne jeg løbe en tur i korte bukser og uden handsker! I dag har vejret været lige så godt, så vi har været på en lille gåtur hele familien til den nærliggende "skatteø", hvor man kun kan komme til til fods når det er lavvande.
Søn 29. maj:
Ak, ak, de glade vakant-dage med gratis, velbeliggende bolig nærmer sig en afslutning med hastige skridt. Den 20. juni flytter vi til Blok 9, og hvis "Blok 9" lyder som gråt og kedeligt 60-er betonbyggeri, er det nok fordi at det er lige hvad det er! Vi vil gøre alt for at det bliver endnu en midlertidig bolig i løbet af vores grønlandsophold.
Ida er pludselig blevet meget mere frigjort når vi er i Legestue eller ude på besøg (i løbet af de sidste fire dage har vi været til tre kaffemik'er). Hun smiler til fremmede og tøffer rundt på knæene og udforsker ukendte steder. Det var helt utænkeligt for en måned siden.
På onsdag starter Rune i børnehave - det ser vi meget frem til, også Rune. Så kan han lege med sin bedste ven Lucas hver dag!
Jeg har lagt en masse billeder af Ida, Rune og Nuuk på hjemmesiden. Jeg har skrevet en simpel slideshow-funktion i php, uden brug af java-scripts, flash eller anden kompliceret programmering.
Ons 18. maj:
Vinteren er slut! Tre døgns uafbrudt styrtregn markerede overgangen til forår. Fra onsdag til lørdag registrerede Asiaq's automatiske nedbørsmåler i Nuuk i følge Ellen 292 mm regn! Til sammenligning var gennemsnittet for hele maj måned 55 mm i perioden 1961-90, så det var unægtelig en våd optakt til pinsen! Med foråret starter løbesæsonen også. Årets mål er en halv Nuuk Marathon som løbes den 6. august. Det er en hård rute med nogle grimme stigninger undervejs, så jeg har en god undskyldning hvis jeg ikke kommer under 1½ time. Ida har udvidet sit ordforråd med mindst to "ord", nemlig uov-uov (generisk dyrelyd) og bamm! (bang!) som bl.a. bliver brugt når noget ryger på gulvet med et brag. Hun er også begyndt lige så forsigtigt at øve i at gå på egen hånd - eller egen fod, burde det vel hedde...
Lør 7. maj:
Man kan vist godt sige at denne uge var starten på fase 2 i vores grønlandske tilværelse: Mandag var jeg til samtale med rektor for gymnasiet, og hun ville gerne ansætte mig som matematiklærer efter sommerferien (det bliver dog først formelt, når ansøgningsfristen på de opslåede stillinger udløber). Tirsdag fik vi besked om at Rune kunne starte 1. juni i samme børnehave som hans gode ven Lucas. Onsdag fik vi en aftale med en dagplejemor (som også passer Ellens kollega Jens' søn Laurits) om pasning af Ida fra 11. juli. Og torsdag var det så Rune's fire-års fødselsdag som vi fejrede med kaffemik på dagen (det var også Kristi Himmelfartsdag) med masser af gæster.
Lør 30. apr:
Ida tog sine tre første, frie skridt!!
Lør 16. apr:
Jeg har lagt mine vejrlinks på hjemmesiden (her), så Ellen og andre hurtigt kan finde vejrudsigter m.m. for Nuuk.
I tirsdags kom vi hjem efter en uge i Sisimiut hvor jeg deltog i Arctic Circle Race fra fredag til søndag, i alt 160 km på ski i meget kuperet terræn. Det var en stor oplevelse! Beskrivelse og billeder følger senere; indtil da kan man jo tage et kig på ovennævnte link hvor der er en dag-til-dag beskrivelse, resultater og masser af flotte billeder...
Man 28. feb:
I går fejrede vi Idas et-års fødselsdag med kaffemik for Ellens kolleger fra Asiaq og Rune og Idas venner fra Legestuen. Det var hyggeligt, og der var masser af kage. Faktisk blev der en hel lagkage til overs. Det bliver hårdt at komme igennem den, men vi gør vores bedste... Dagen sluttede sørgeligt med besked om at Ellens far var død. Ikke uventet, men alligevel rammer det hårdt! Ellen tager en lille uge til Danmark for at deltage i bisættelsen. Ida tager med, mens jeg bliver i Nuuk sammen med Rune.
I dag gjorde jeg noget jeg ellers ville have forsværget at jeg nogensinde ville gøre: Jeg smurte klister på mine ski! Det har jeg prøvet én gang tidligere og husker at der var klister overalt, og at det stads ville jeg ikke røre igen! Men med det tøvejr vi døjer med for tiden, var der ingen vej udenom, hvis jeg ville ud at træne til Arctic Circle Race. Og det var faktisk ikke så ringe; jeg havde ikke superfæste, men nok til at hvis jeg koncentrerede mig om min teknik, havde jeg rimeligt fæste. Og det var i hvert fald meget bedre end den fæstevoks jeg har forsøgt mig med et par gange i sidste uge. Men hvis tøvejret fortsætter ret meget længere, bliver der ikke meget løjpe tilbage at "klistertræne" på...
Jeg arbejder lidt med en vejrside her på sitet når der ellers er tid, og jeg håber også snart at få lagt en masse billeder ud. Jeg har installeret skype, og vi har straks taget det i brug og er begejstrede! Vores skype-id er "ellenoghenrik".
Tor 17. feb:
Sne, blæst og fygning. Hver dag, en måned i træk. Sådan føles det i hvert fald. Det startede omkring det tidspunkt hvor vi købte bilen (sælger sagde at det var helt usædvanligt at det var så dårligt vejr...), nu er jeg lidt træt af at skulle starte hver køretur med at grave og skrabe bilen fri for derefter at være bekymret for om vi overhovedet kommer frem. I tæt snefog er sigtbarheden ikke den bedste (for nu at sige det på jysk), og man skal altså ikke køre meget ud i kanten af vejen for at sidde fast - selv med pigdæk på bilen! Nå, foreløbig er det gået godt.
Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at spekulere på hvorfor vejret opfører sig som det gør. Cirka en gang om ugen passerer et kraftigt lavtryk op igennem Davis Strædet fra syd med mild luft, storm og forbigående regn. I halen på sådan et lavtryk udvikler der sig tilsyneladende mindre lavtryk (formentlig i forbindelse med at der trænger kold luft ned fra nord) der giver ganske meget sne i Nuuk og resten af Vestkysten. Kommunen klager over at det er svært for snerydningen at følge med, og der ligger i hvert fald kæmpe bjerge af sne langs alle veje - jeg gruer for hvordan her bliver til foråret når det hele smelter!
Ida er blevet rask igen. Vi mener, efter at have studeret Ellens bøger om børn, at hun har haft tredagesfeber. I morgen skal vi på weekendtur med båd ind i fjorden - hvis turen altså ikke bliver aflyst i sidste øjeblik pga. vejret; det ser nemlig ikke for lovende ud!
Lør 12. feb:
Bilen har været på værksted og har fået nyt batteri, så nu starter den som en drøm hver gang! Det viste sig (i følge værkstedet) at centrallåsen afladede batteriet, så nu er centrallåsen deaktiveret. Det er vel den slags man må leve med, når man køber en gammel ikke-så-dyr bil... Af andre skavanker kan nævnes at der fyger sne ind i bilen hvis den står parkeret i en uheldig vinkel i forhold til vindretningen (og det altså sner og fyger), så der skal skrabes udvendig, og sæderne skal lige fejes fri for sne indvendig!
Rune har fået sig en ny ven, Lucas, i legestuen. Lucas er lige fyldt fire år, og de to knægte leger tilsyneladende rigtig godt sammen. I dag har de været i svømmehal sammen, og Rune er ovre hos Lucas nu.
Ida har haft høj feber i et par dage, så mens Rune og jeg var i svømmehal, var Ida og Ellen på Lægeklinikken (fungerer også som skadestue) for at få undersøgt om hun evt. skulle have penicillin. Heldigvis var der ingen streptokokker, og hun har det allerede meget bedre. Hun er begyndt at tale! Foreløbig er ordforrådet dog kun på ét ord: "Hov!" som kan bruges hver gang hun taber noget mad på gulvet eller stolen (sker meget ofte...)!
Jeg er godt i gang med skitræningen til Arctic Circle Race. Mine træningsture er nu typisk på en 15-20 km en to-tre gange om ugen. Vejret har været meget blæsende på det seneste, så forholdene har ikke været optimale, men der er kommet en del sne, så der nu er kørt 7.5 km løjpe op. Jeg var ude i går aftes med den nye pandelampe og løbe et par runder. Det var supergodt, da det undtagelsesvis var vindstille. Nu er det imidlertid ved at blæse op igen, og vi venter storm (og regn, ak-ak) i løbet af natten!
Tor 27. jan:
Vi er blevet bilejere! Bilen har vist sig lidt vanskeligere at få startet end man kunne ønske, men da vi alligevel har tænkt os at få kigget den efter på et værksted, er det forhåbentlig noget der kan klares (uden det bliver alt for dyrt). Hvor jeg dog ser frem til bare at kunne tage bilen i stedet for det store buscirkus med børn, barnevogn og bobslæde...
Efter at der faldt omkring en halv meter sne fra lørdag til tirsdag, har det været et rigtig møgvejr de sidste dage med storm og regn! Jeg har ikke været ude at stå på ski siden i søndags, men håber på et godt lag frisk sne i morgen, så der bliver fine forhold på løjpen i weekenden.
Søn 23. jan:
I går var det min (Henriks) fødselsdag. Jeg fik en lækker lagkage i fødselsdagsgave samt et par gode pakker fra Friluftsland. Vejrmæssigt startede dagen skidt med tøvejr, men omkring middag begyndte temperaturen at falde, og det har sneet lige siden. I formiddags var jeg ude på en 15 km langrendstur på mine nye Arctic Circle Race ski. Der var hverken spor eller sigtbarhed, men masser af sne... Det var også i dag vi skulle have overtaget den bil vi er ved at købe - en gammel Mercedes, en tidligere taxi, men da vores vej ikke var ryddet, aftalte vi med sælger at udskyde overtagelsen en dag. Ingen grund til at starte vores karriere som bilejere med at sidde fast i sneen, eller det der er værre..!
Søn 16. jan:
Ellens fødselsdag!
Rune prøvede sine nye ski for første gang på søen ude foran huset. Skiene ville gerne krydse hinanden, og Rune faldt en del, men ind i mellem gik det rigtig fint, så jeg tror på at Rune kommer ud på ski igen.
Jeg deltog i første løb af den lokale skiklubs langrends-cup (10km klassisk stil). I Old Boys klassen! Det var første gang jeg prøvede at løbe motionslangrend, og det var rigtig hårdt - jeg skal vist lige lære at disponere mit løb lidt bedre, så jeg har lidt mere luft til de sidste tre kilometer...
Tor 23. dec:
Prøvede skipulken med Ida i for første gang på den lille sø foran huset.
Så en havørn mens vi spiste frokost
Man 20. dec:
Henrik ude at træne om aftenen på langrendsski (med pandelampe) med skiklubben for første gang
Lør 11. dec:
Henrik ude at spise om aftenen på en af byens bedste restauranter med mødrene fra Legestuen (legestuens julefroskost).
Fre 10. dec:
Store Julefrokostdag i Nuuk. Ellen morede sig og dansede til Asiaq's julefrokost som hun også - som nyansat - var med til at organisere. Bidrog bl.a. med røgringekasse og square dance instruktion. Hjemme passede Henrik Ida og Rune. Rune faldt (helt usædvanligt) tidligt i søvn foran fjernsynet, men Ida savnede sin mor og skreg og skreg indtil hun endelig faldt til ro kl. et! Hun blev meeeget glad da hun vågnede og så at mor var kommet hjem!
Man 6. dec:
Pebernødder, version 1.0, med peber. Rune lavede specielle drage-pebernødder (de er større og mere aflange end normale pebernødder) som ovenikøbet smagte rigtig godt!
Henrik ude at løbe om aftenen i nordlysets skær...
Fre 3. dec:
Henrik og Rune bagte pebernødder, version 0.1
Tor 2. dec:
Henrik deltog for første gang i duelighedskursus ("sejlerkørekort") og blev bombet tilbage til folkeskoleniveau: vi brugte to timer på at omregne fra kompaskurs til "retvisende" kurs og lignende keeedelige opgaver hvor "problemet" består i at finde ud af om man skal lægge to tal sammen eller trække dem fra hinanden - gaaab!
Man 22. nov:
Nordlys igen.
Søn 21. nov:
Travl dag: børnegymnastik med Rune om formiddagen; barnedåb med efterfølgende kaffemik om eftermiddagen; gæster til middag om aftenen.
Flot nordlys om aftenen!
Lør 20. nov 2004:
Så er www.feddersen.gl tilgængelig for hele verden!
Ellen, Rune og Ida så en flok hvaler i fjorden på vej hjem fra Brugsen (Det var Ellen og ungerne der havde været i Brugsen; hvalerne i Brugsen er skåret i småstykker og svømmer ingen vegne)!
Om os | Om hjemmesiden Sidst opdateret (se dato) af Henrik