Isbjerge ved Ilulissat

Den første uge i august tog vi til Ilulissat (Jakobshavn) for at se på isbjerge. Sammen med Ellens bror Torben og hans familie tog vi kystbåden fra Nuuk til Ilulissat. En af verdens mest produktive gletschere, Jakobshavn Isbræ, spytter millioner af tons is ud i fjorden som munder ud i Diskobugten lige syd for Ilulissat.

Det tager to døgn at sejle fra Nuuk til Ilulissat med kystbåden. Det første halvandet døgn fra Nuuk til Aasiaat var jævnt kedeligt, især når skyerne hænger lavt på hele strækningen. Men det blæste ikke, så der blev ikke brug for søsygepillerne. Omkring Aasiaat begyndte de første spredte isbjerge at dukke op, og tættere på Disko blev der jævnligt spottet hvaler og sæler.


Da vi nærmer os Ilulissat rejser der sig imidlertid en hel mur af is i horisonten.


I stedet for at tage den direkte vej til Ilulissat sejler vi hen til isbjergene og langs dem til indsejlingen til Ilulissat.


Undervejs møder vi både kuttere med turister og små joller med lokale fiskere,


inden selve byen dukker op bag tågen som dannes i den nederste, kolde luft.


Dagen efter, om aftenen, skal vi på sightseeing blandt isbjergene. Vi har (heldigvis) booket en tur med en moderne båd. Isbjergene er flydende skulpturer, og jeg tror jeg tager omkring 200 billeder i løbet af det par timer turen varer! Her er nogle af de bedste:


Man kan dog også lave andet end at kigge på isbjerge. Der er nogle fine vandreruter omkring Ilulissat, også nogle som er velegnede for børn. De er afmærkede med tydelige farvede pletter på stenene, så det var næsten ligesom at være på skattejagt for Rune som spænede i forvejen hen til næste mærke... Der var både sortebær og blåbær som Ellen selvfølgelig blev nødt til at smage på!


Ida var også godt tilfreds med sin plads på mors skuldre!


Dagen efter vi havde været på isbjergstur, skinnede solen fra en skyfri himmel, og vi kunne nyde både flora og fauna (myg)!

Om os | Om hjemmesiden Sidst opdateret 2005 af Henrik